mandag den 23. oktober 2017


4 av 5 kvinnor i Sverige har utsatts för övergrepp



Enligt en opinionsundersökning som har gjorts av Demoskop nyligen har 80% av svenska kvinnor utsatts för sexuella kränkningar och övergrepp.

Låt oss analysera den siffran. 

I Sverige är vi idag cirka 10 miljoner medborgare. För ögonblicket är det lite färre kvinnor än män i vårt sköna land, alltså lite under 5 miljoner kvinnor.

Det betyder att det finns nästan fyra miljoner kvinnor i Sverige som har på ett eller annat sätt har blivit offer för någon form av övergrepp eller kränkningar. 

Det är en svindlande tanke. 

Vi kvinnor i Sverige är bra på att prata om det som förr var tabu, sex, döden med mera. Frågan är därför varför vi säger så lite om just övergreppen?

Är det för att vi så ofta är i underläge när det gäller arbete, att så få kvinnor är chefer idag? 
Detta är en för lätt förklaring. Verkligheten är mer komplex än så.

Det här är ett socialt problem. Vi är så vana att stämplas som det lägre stående könet. Våra fysiska attribut ges mer uppmärksamhet än våra ord och gärningar. 

I min mening är det en attityd som sedan länge har genomsyrat vårt samhälle så att vi inte längre ser signalerna. Vi "tillåter" en viss mängd "grabbighet" redan från barnsben. 

Det är normalt

Jag tror att förändring är svår att åstadkomma. Det kommer inte vara något vi ändrar från den ena dagen till den andra.

Enda lösningen är att vara bestämda.
Vi måste vara tydliga och högljudda varje gång vi upplever att vi blir kränkta. Det är viktigt att säga ifrån och det måste ske så att alla människor omkring dig vet, att det som just hände inte är ok.

Jag vet att du som just har utsatts för ett övergrepp är rädd, att du tror det blir repressalier för att du berättar eller att ingen kommer att tro dig

Det är precis det som förövarna räknar med, att vi tiger för vi är rädda.  

Du är inte ensam. Du är en av fyra miljoner kvinnor som alla är offer för olika övergrepp.
Vi är många.
#metoo

Sköt om er vänner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar