onsdag den 19. november 2014

Toaletter jag minns






I anledning av World Toilet Day vill jag skriva lite om de mest minnesvärda toaletterna i mitt liv.

Mitt första positiva minne av en anmärkningsvärd toalett var i min morfars villa. Den hade träsäte och på väggen bakom hängde en emaljerad porslinsskylt som sa:

Sänk locket varvid spolning sker

Jag älskade morfars toalett och när wc-rummet till sist renoverades sparade man skylten till mig. En klåfingrig besökare till mitt föräldrahem tappade sedan skylten i golvet så jag får nöja mig med minnet av min första favoritklosett.

En annan favorit från min barndom var ett utedass på ett stort hus i Hälsingland som mina föräldrar hyrde en sommar. Huset stod högt uppe på en kulle med enastående vacker utsikt över en älv. I mina minnen är detta det enda dasset jag insisterade på att använda med dörren öppen.

                                                Nedre byggnaden var Sveta gård i Dalarna

Som tvååring var jag en tid på barnhemmet Sveta Gård i Dalarna. Hela min tid där var jag livrädd att vara ensam. Jag släppte aldrig min storebrors hand så han tvingades stå utanför toalettdörren som var på glänt. Deras toalett var ett så skrämmande utrymme att jag aldrig har glömt det.

Det fanns ingen lampa i taket, det var iskallt, luktade äckligt och när man spolade rumlade det så högt jag hoppade till. Jag blev en mästare på att hålla mig. Det blev med tiden grunden till att jag hade kroniska urininfektioner som barn.

När jag under början av 80 talet var på bussresa genom Tyskland stannade vi vid ett rastområde vid motorvägen.

Där träffade jag mitt mest primitiva avträde. Det var en alkov med ett handtag i sidorna och ett hål i golvet. Tanken var att man skulle gripa handtagen och böja knäna så man träffa prick i hålet. Efter mycket bök lyckades jag med mitt besök, men i framtiden insisterade jag att jag ville ha en sitta-ned-toalett.

Holts Arms


På en utflykt till en riktig gammal engelsk pub, Holts Arms från 1721, var jag mycket imponerad med damtoaletten som var tapetserad i rosa, ljusgrönt och vitt, med volanger, porslinsfigurer  och rosa rosetter överallt.

Mitt i hela härligheten hängde en kondomautomat med meny!
Där kunde man köpa specialkondomer med gourmetsmak. Jag var givetvis både road och fascinerad.

Ett antal smaker jag kommer ihåg var:

·        Indisk Curry
·        Fish & Chips
·        Äppelpaj
·        Rabarber med vaniljsås
·        Mintchoklad
·        Ost och lök
·        Öl

                                             Kundtoaletten Victoria & Albert Museum

Sist men inte minst en pampig museums-toalett från min englandsresa för några veckor sedan. Hela toaletten i Victoria & Albert Museum hade kakel med museets logga. Det var rent och trevligt så jag hade inget att klaga på.

Det var nog för idag vänner, nu spolar jag och går,

Maria



1 kommentar: