onsdag den 25. april 2018


Fördjupad information om Peter Langkjær Madsens dom


Nedan har jag valt att rapportera om sådant som inte togs upp i SVTs nyheter.

Idag, kl.13.00 läste domaren Anette Burkø, vid Köpenhamnstingsrätt  Peter Langkjær Madsen dom:
  • Livstids fängelse för överlagt mord på Journalisten Kim Wall
  • Sexuell misshandel av Kim Wall
  • Brott mot griftefriden för att ha styckat Kim Wall och slängt hennes kvarlevor i havet
Madsen döms vidare till att betala alla rättsomkostnader, däribland utgiften för Madsens tilldelade försvarsadvokat Betina Hald Engmark (247075 Dkr), försvarsadvokatens utlägg( 97720 Dkr) och 120000 Dkr till  Ole Stoppe Nilsen vid  Advokatfirman Hanne Rabeck.
Madsen ska också betala 330775 Dkr till Sjöfartsmyndigheten för böter för sjöfartsbrott plus ränta på detta belopp sedan Augusti 2017.

Myndigheterna har också konfiskerat Ubåten och alla saker som befann sig på båten när polisen bärgade den. Rätten har också konfiskerat Peter Madsens bärbara dator och externa hårddiskar, hans kläder och verktyg.

Under rättegången uttalade en representant för ubåtens finansiärer att man vill att ubåten skall skrotas så att den inte blir en vallfärdsplats för sjukligt oliktänkande individer.

Domaren och de två nämndemän som beslutade om Peter Madsens straff var eniga om domen.


Information om livstidsstraff i Danmark

I Danmark betyder livstids straff precis det, dvs att man döms till att sitta i fängelse för resten av livet. Den kortaste tid någon har varit fängslad  på livstid är 15 år, men detta kan också vara 20 -30 år eller resten av den dömdes livtid. 
Man kan alltså inte bli frigiven på grund av gott uppförande så som man kan i Sverige.

Den dömda kan emellertid söka om att få sitt straff omskrivet till ett tidsbestämt straff eller om nåd, efter en del av straffet har avtjänats, men det finns ingen garanti att en sådan ansökan godkänns.

Peter Madsens advokat, Betina Hald Engmark, har informerat rätten om att Madsen vill överklaga domen.

Rätten har därför beslutat att Madsen därför fortsatt skall sitta under besöks-och-brevkontroll, det betyder att polisen fortsatt får läsa Madsens post och Madsen får inte ta emot besök utan att polisen närvarar.

Jag kommer förstås fortsätta att bevaka rättssaken mot Peter Madsen om han lyckas med att få lov att överklaga domen han fick idag.

Sköt om er vänner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar