tirsdag den 24. april 2018


Peter Madsens sista dag i rätten - fortsättning 
Försvarsadvokatens slutplädering


Försvarsadvokaten Betina Hald Engmark inleder sin slutplädering med att säga: "Högt ärade rätt, vi har nu kommit till den sista delen av rättssaken." Hon fortsätter med att detta är de sista ord som vi kommer höra innan rätten drar sig tillbaka.

"Under de senaste timmarna har ni lyssnat på det Åklagaren tycker ni ska fokusera på. Det har varit en noga genomgång men jag tycker att det saknas något. Jag har hört massor av indicier men inga bevis," säger Försvararen Betina Hald Engmark. 

"Denna rättssak är speciell, den börjar med en tragedi.
Vi kan alla vara överens om att Kim Wall var en ung kvinna som hade hela livet framför sig.  Men att gå därifrån till att säga att min klient ska dömas är helt fel."
Försvarsadvokaten fortsätter: "Min klient har begått fel, det skall vi heller inte täcka över. Men vi sett några verkliga bevis? Svar nej, säger Betina Hald Engmark."

"Har åklagarens förklaring bevisats?", frågar försvarsadvokaten, och fortsätter med att svara på frågan själv. "Nej det finns inte ens en skugga av bevis. Åklagaren har inte kommit med ett enda handfast bevis."

"Kim Wall har inte dött som ett resultat av en avsiktlig handling. Åklagaren har presenterat en historia, vi kan kalla det en skräckhistoria. Den bygger inte på några bevis, den bygger endast på antaganden." 

"Och oavsett vad, om det inte kan bevisas så ska min klient frikännas", säger Betina Hald Engmark. Hon fortsätter med att säga att hon kommer redogöra för orsaken till att hennes klient, Peter Madsen bör förklaras oskyldig till mord.

Försvararen menar att Peter Madsen ska straffas för att han styckade Kim Walls kropp samt att han ska få straff för de brott som han har erkänt enligt den danska sjöfartslagen. För dessa bör Madsen dömas till omkring 6 månaders fängelse. För alla andra åtalspunkter bör han frikännas.

Betina Hald Engmark säger också att om rätten dömer Peter Madsen för mordet på Kim Wall så ska han ha ett tidsbestämt straff och inte dömas till "förvaring".

Till sist får Peter Madsen lov att säga några ord och han säger: "Jag är riktigt, riktigt ledsen för det som hände", medan han ser ner mot Kim Walls föräldrar som sitter bland åhörarna i rättssalen.

Därmed är rättsmötet slut och domen kommer på onsdag kl.13.00.
Jag återkommer då.

Sköt om er vänner,

Maria


Ingen kommentarer:

Send en kommentar