mandag den 23. april 2018


Peter Madsens sista dag i rätten-
Åklagaren och Försvarsadvokaten summerar


Jakob Buch Jepsen inleder sin slutplädering med citat: "Höga rätt, jag ska härmed påstå att den anklagade, Peter Madsen, är skyldig till alla åtalspunkter". Han fortsätter med att säga att rätten har särdeles starka bevis för att Peter Madsen är skyldig till allt han har åtalats för.

Denna rättssak består av många förvecklingar, många nyanser och många förklaringar, säger åklagaren. Han ber rätten att först se saken från ett större perspektiv och använda sunt förnuft.  

En sak är dock tydlig, två personer seglade ut och bara en person kom tillbaka. Denna rättssak är så vidrig att han som åklagare blir helt mållös. Så otäck är den. 

Rättssakens bevis stämmer inte med Madsens förklaringar, det hänger helt enkelt inte ihop. Kim Wall blev offer för Peter Madsens vidrigheter.

Åklagaren påpekade att man lätt kan hitta karaktärsvittnen som kan berätta vilken förträfflig person Peter Madsen är.

Det förändrar inte faktum, att Madsen är Polymorft Pervers och att han har en mörkare sida.

Detta gick ut över en oskyldig och nyförälskad ung kvinna, Journalisten Kim Wall.

De två personer som har varit nära Peter Madsen rent sexuellt, vittnar att han är sexuellt avvikande. Han kallar sig själv Psykopat och i hans Psykutredning bekräftar man att Madsens beskrivning av sig själv är korrekt.

Åklagaren säger att Peter Madsens Psykutredning ska väga tungt i rätten när man ska bedöma om Madsen är skyldig till Kim Walls död eller ej.

Psykutredningen är skrämmande läsning när man betraktar åtalspunkterna, men det kan kanske också tydliggöra det bestialiska brottet Peter Madsen begick. 

Kim Wall var ett slumpmässigt offer. Plötsligt fick Madsen  en kvinna med sig ut för att segla.

Åklagaren fortsätter med att beskriva verktygen och metalldelarna som Madsen hade tagit med ombord på ubåten för att användas till att förverkliga planen i Peter Madsens tankar.

Peter Madsen förändrade beteende under tiden fram till den 10 Augusti 2017. Vad som är orsaken till det vet bara Madsen själv, men oavsett vad, ändrar det inte att han har dräpt Kim Wall med vilje och att det hade ett sexuellt motiv.

Madsen var noga med att packa kläder, remmar och en kniv tillsammans i en påse.  Denna noggrannhet förklarar inte varför hennes trosor, hårtofsar och hennes anteckningsbok fortfarande befann sig på båten.

Rörde det sig om att behålla en trofé eller något som kunde planteras som falska spår på Refshaleøn?

Åklagaren fortsätter med att påpeka att Madsens trovärdighet inte är låg den är "icke existerande".

Madsen har presenterat den ena lögnen efter den andra och detta beteende underbygger psykundersökningens  förklaring på att Peter Madsen är en psykopat.

Åklagaren redogör för Madsens ständigt ändrade förklaringar om hur allt gick till på ubåten och han köper inte Madsens bortförklaring att han ville skona Kims anhöriga från att veta om vad som hände Kim.

Varje gång han ska uttala sig om något verkar han tveka innan han förklarar sig.
Madsen visar ingen empati för Kim Wall och hennes familj.

Åklagaren går nu vidare till styckningen av Kim Walls kropp som han säger han inte ska beskriva i detalj. 

Det han fokuserar på är att en direkt dödsorsak inte kan påvisas. Detta är dock inte ett problem då det finns många exempel på att man kan bli dömd för mord utan en specifik dödsorsak.

Varför vi inte kan visa på en exakt dödsorsak beror på att Peter Madsen försökte sig på det perfekta mordet. Han försökte röja undan alla spår. Liket blev misshandlat och och har därefter lagt i vattnet flera månader.

Madsen förklarade att Kim Wall dog kl. 23.00 på kvällen och att han styckade henne 7 timmar senare. 

Detta kan inte vara korrekt säger åklagaren. Knivsticken i de yttre könsorganen visar blödningar i såren. Det betyder att sticksåren och styckningen hände nästan samtidigt. Det är skrämmande men sant säger åklagaren. 

Han menar att knivsticken i Kims könsorgan utfördes under sexuell upphetsning. Jag vill hävda att de blödande knivsticken tyder på att Kim Wall fortfarande var vid liv medan detta pågick.

Åklagaren säger också att det är ett tydligt samband mellan innehållet i de filmer Peter Madsen har sett och skadorna på Kim Walls kropp. Innehållet på dessa videor inkluderar extremt övervåld och de slutar med att de kvinnliga offren mördas genom att deras hals skärs itu.

Förutom dödsvideor framvisar åklagaren bevis i form av sms mellan Madsen och en väninna den 9 Augusti, dagen innan mordet.

Peter Madsen trodde att han kunde komma undan med det perfekta mordet. Han hade raderat sina sms till väninnan men ett sms kunde återskapas och det stod "Jag binder fast dig och genomborrar dig med ett grillspett."

Åklagaren läser nu upp en förteckning över skadorna på Kims kropp. Han säger att Kim har fått munkavel på samtidigt som hon blev fastbunden. Han jämför remmar som man har funnit på båten med skadorna på Kims kropp.

Att Kim Wall skulle ha avlidit kl.23,05 tror åklagaren inte på. Kim kan ha varit vid liv långt in på natten.

Åklagaren ogillar också Peter Madsens förklaring att Kim skulle ha avlidit på grund av att avgaser skulle ha kommit in i ubåten. Det kan av tekniska orsaker inte ha varit möjligt, säger åklagaren. Därför avvisar han att detta kan ha varit en dödsorsak.

Åklagaren berättar vidare om de filmer som man har hittat i Peter Madsens dator, det rör sig om genuina avrättelsesfilmer samt tecknade filmer av avrättningar. 

Man kan påvisa att Madsen har sett på sådana filmer sedan 2010 men att det inte på något sätt kan ursäkta att Madsen har begått ett så bestialiskt brott.

För att Madsen ska kunna dömas för sexuell misshandel av Kim medan hon ännu levde, går åklagaren genom ett antal juridiska detaljer.

Åklagaren säger att orsaken att Madsen tog med sig sågen, delar av stålrör och den tillspetsade skruvmejseln var så han kunde plåga sitt offer genom att misshandla henne i underlivet och därefter dräpa henne och slänga hennes lik i vattnet.

Åklagaren säger att det inte kan vara tvivel om att Peter Madsen har misshandlat, mördat och styckat Kim Wall.

Därefter nämner åklagaren vilket straff Peter Madsen ska dömas till om rätten finner honom skyldig till sexuell misshandel, mord och brott mot griftefriden.

Åklagaren yrkar på att om det blir tidsbestämt straff så skall det vara 16 års fängelse hellre än de sedvanliga 12 år för mord, då den sexuella misshandeln i samband med mordet gör att det rör sig om ett extra graverande brott.

Åklagaren säger att han vet Madens försvarsadvokat vill ha ett tidsbestämt straff, men åklagaren påpekar att det rör sig om ett så grovt brott att man kan yrka på en livstidsdom, eventuellt förvaring, ett tidsobestämt straff i Dansk lag.

Därefter går Åklagaren igenom kravsättningen för att döma någon till förvaring.  

Kravet är att man skall ha begått ett så allvarligt brott att det Danska Rättsläkarrådet beslutar att man är för farlig för sin omgivning. Åklagaren påpekar att Peter Madsen uppfyller kravsättningen för att dömas till förvar. 

Peter Madsen har sagt att det är det straffet han fruktar mest.

Här slutar Åklagarens slutplädering.

Jag återkommer imorgon med Madsens försvarsadvokats slutplädering.

Sköt om er vänner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar