torsdag den 17. maj 2018


Vad bör man göra om man utsätts för ett övergrepp?

 Jag har gjort en del research om detta under ett antal år och jag tänkte att andra skulle kunna använda mina erfarenheter till någon hjälp, under rådande omständigheter.

Vi börjar med situationen strax efter övergreppet. Du är chockad och då är det svårt att ta ett beslut. 

Du behöver inte besluta om du ska polisanmäla brottet ännu. Det handlar om dig nu och inte om förövaren som förgrep sig på dig. 

Det är av stor vikt att du omgående söker vård. 

Duscha inte, byt inte kläder men bege dig till närmaste akutavdelning. 

Du behöver både dokumentera vad du har utsatts för, bevara spår och bevis och få akut vård, både för dina fysiska trauman och dina psykiska skador. 

Först därefter, när du känner att du har styrka och tid att besluta om det, kan en anmälan till polisen bli aktuell.

Fördelar med att anmäla våldtäkten till polisen är att du känner att du gör något aktivt för att stoppa förövaren. Det är väldigt jobbigt att gå genom processen att anmäla en våldtäkt. 

Tänk på att du är ett brottsoffer så du har rätt till att ha en stödperson med dig, du kan säga till när du behöver en paus och när du behöver något att äta eller dricka.

Om du har fått hjälp av akutpersonalen att bevara bevis och spår ger du polisutredarna  och deras forensiska tekniker något att arbeta vidare med.

När du anmäler övergreppet är det viktigt att du är tydlig och konsekvent i din berättelse. Beskriv allt som har hänt och beskriv allt du kan komma ihåg. Visa dina känslor och beskriv hur du mår. Det är viktigt att du inte uppfattas som okänslig.

Använd dina fem sinnen som hjälp att komma ihåg saker, det vill säga vad du såg, vad du kände, allt du hörde, dofter och smaker.

Doft:
Hur doftade förövaren, var förövaren en rökare, arbetade förövaren med något som hade en doft? Var förövaren svettig? Hade förövaren aftershave på?  

Syn:
Hur såg förövaren ut? Hårfärg, frisyr. Var förövaren orakad eller välrakad? Ögonfärg, hudfärg, längd och kroppsbyggnad? Var förövaren längre eller kortare än dig? Hade förövaren någon tatuering eller ärr? Hur såg förövarens kläder ut?

Hörsel: Hur låter förövaren, har förövaren en dialekt? Pratar förövaren med accent som om förövarens modersmål inte är Svenska? Hur låter förövaren, pratar förövaren högt eller lågt eller med en skrovlig röst? Har förövaren några språkliga vanor, kanske svär mycket eller skrattar på ett speciellt sätt?

Känsel: Kändes personen som hårig, muskulös, mager, tjock? Hade förövaren valkar eller mjuk hud i händerna? 
Vad mer minns du om hur det kändes? Var det ett fullbordat samlag eller avbrutet? Använde förövaren kondom?

Smak: Kysste förövaren dig? Vad smakade kyssen av?Kunde du förnimma alkohol? Tvingades du till oralsex? 
Åt eller drack du något innan övergreppet? 
Smakade det ovant? Kände du dig påverkad efteråt?

Ha om möjligt papper och penna når du går till akuten och polisen så du kan anteckna allt du kommer ihåg. Minnet ändrar sig med tiden, så ju snabbare du skriver ned vad du minns ju tydligare är dina minnen.

Ofta sitter du och väntar en stund både på akuten och hos polisen. Då har du möjlighet att skriva ned allt medan det är färskt i ditt minne.

Här hittar du mer information:
https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/sexualbrott
Klicka på filmen på sidan och se den, den ger dig bra information.

Här är ännu en bra sida med bra information:
www.brottsofferjouren.se

Här hittar du en annan sida med mer bra information:
kvinnofridslinjen.se

Om du är ett barn och har utsatts för övergrepp hittar du bra information här:
https://www.bris.se

Jag förstår att allt detta är jobbigt men det är nödvändigt.

Ingen gör det för dig.

Jag har varit väldigt saklig och metodisk för att förmedla allt som är viktigt men det betyder inte att jag är okänslig.

Jag talar av egen erfarenhet.

Sköt om er vänner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar