tirsdag den 22. maj 2018


Vad bör man göra om man utsätts för ett övergrepp?
del 2







Hos vårdgivaren:
När du är på akuten är det viktigt be personalen att undersöka om du har blivit smittad med någon könssjukdom. Lika viktigt är att man undersöker om förövaren har lämnat några DNA spår efter sig. Om du oroar dig för att ha blivit gravid kan du också fråga sjukvårdspersonalen om hjälp med det medan du är på plats.

Brottsplatsen:
Ofta är brottsplatsen där ett övergrepp tar plats, i en privat bostad eller annan plats där förövaren känner att det är möjligt att agera utan risk för att avslöjas. Detta gör att det mycket sällan finns ett vittne till övergreppet.

Om kommer ihåg brottsplatsen är det av stor vikt att du meddelar detta till polisen så snabbt som möjligt så de kan säkra bevis till fördel för dig.

Polisprocessen:
När du anmäler våldtäkten till polisen ska du förbereda dig på att detta är en långsam och oerhört påfrestande process. Under anmälan ska du begära ett målsägarbiträde som kan hjälpa dig med information och stöd under hela rättsprocessen.

Först går din anmälan till en utredare eller ett utredningsteam som samlar in alla upplysningar spår och provresultat från polisens forensiska experter.

Därefter går all information till en åklagare som beslutar om bevisen är tillräckliga till att väcka åtal och om polisen har lyckats med att identifiera och gripa en misstänkt förövare. 

Om man inte har hittat en förövare blir din anmälan arkiverad under öppna fall och först när man funnit ytterligare bevis eller identifierat en förövare kan processen fortsätta.

Om du väntar med att polisanmäla övergreppet till senare är det viktigt att du vet du kan anmäla en våldtäkt upptill 10 år efter övergreppet och när det gäller en grov våldtäkt är det 15 år. 
Det är precis därför det är viktigt att du går till akuten och säkrar spår och bevis omgående då spår som DNA bara håller i 72 timmar efter övergreppet.

Rättsprocessen
Om din polisanmälan leder till en rättssak har du rätt till egen advokat så bara tacka ja till det. Ju fler som är på din sida och som hjälper dig, desto bättre är det. Under rättssaken kommer först åklagaren att lägga fram åtalet mot förövaren och redogöra för de bevis som utredarna har fått fram under sin förundersökning.

Därefter kommer förövarens försvarsadvokat att säga sitt. Försvarsadvokaten kan försöka bagatellisera de bevis som åklagaren har lagt fram eller misskreditera eventuella vittnens uttalanden och försöka misstänkliggöra brottsoffren.

Slutligen blir det domaren och/eller nämndemännen som tar ett beslut om domen.

Ofta tar det några dagar eller veckor innan domen till sist offentliggörs. Detta datum meddelas i slutet av rättegången.

Skadestånd
Som målsäganden i en rättssak som har resulterat i en dom har du rätt till ersättning. Det ska vara del av domen att förövaren döms till att betala dig en summa för ditt lidande. 

Du ska också söka ersättning för alla utgifter du har haft som konsekvens av övergreppet så som reseutgifter, utgifter till sjukvård, rättsutgifter advokat med mera samt förstörda ägodelar.

Du bör berätta för polisen att du vill ha skadestånd redan under ditt första förhör.

Efteråt:
Efter att polisen och myndigheterna har gjort sitt kommer det vara svårt att komma tillbaka till vardagen igen. Det kan vara nödvändigt att söka hjälp från någon du kan prata med för att hantera dina känslor.

Du behöver också känna att du bestämmer över ditt liv och dina livsval. Nu i efterdyningarna av #metoo-uppropen är det viktigt att du kan känna dig stark i dig själv. 
Det finns en större medvetenhet i samhället om att kvinnor kan välja sitt eget öde. 

Du är en överlevare. Finn din egen styrka och lev ditt eget liv som du vill ha det. Låt ingen annan människa ta det från dig.

Sköt om er vänner,

Maria

Ingen kommentarer:

Send en kommentar