tirsdag den 3. april 2018


Tillbaka igen, med en summering av Ubåtsrättssaken. 

Åklagarmyndigheten i Danmark menar att Peter Madsen redan hade planerat att dräpa Journalisten Kim Wall innan hon hade kommit ombord Ubåten UC3 Nautilus.
Han verkställde sin plan, misshandlade Kim Wall och utsatte henne för sexuellt våld innan hon till slut dog av skadorna.

Detta är vad Åklagarmyndigheten försöker övertyga rätten om.

Peter Madsen nekar till att han är skyldig till dråp och sexuella kränkningar. Han har redan erkänt sig skyldig till att ha styckat Kim Wall under förhör den 14 Oktober 2017.

Vid samma tillfälle ändrade Peter Madsen sin förklaring till hur Kim dog. 

I den nyaste versionen har Madsen sagt att han hade felaktigt släppt in avgaser in i ubåten medan Kim Wall befann sig inne i ubåten med luckorna stängda. Madsen sa sig då ha varit utanför, i tornet.

Idag hördes två experter varav den första var Örlogskapten Ditte Dyreborg. Hon tror inte på Peter Madsens förklaring då det inte kan påvisas några avgasrester i ubåten efter att den har bärgats och genomgått en rättsmedicinsk undersökning.

Om Madsens vittnesmål varit korrekt hade det funnits rester av CO,CO2 eller NOX i ubåten och så var inte fallet påpekar Ditte Dyreborg.

Den andra experten rätten hörde idag, Kim Winther från Teknologiska Institutet, påpekade att om Madsens förklaring stämde skulle det ha blivit utomordentligt hett i ubåten, över 70 grader varmt efter bara ett par minuter. 

Detta skulle så ha åsamkat kraftiga brännskador på Kim Walls kropp. Det finns inga sådana skador på Kims kvarlevor.

Utöver de tekniska experternas utlåtande i rätten hördes också ett annat vittne idag.

Det rör sig om en man som såg Peter Madsen gå med en såg på Refshaleøen på eftermiddagen, dagen då Kim Wall dog.

Vittnet beskriver sågen och säger den på pricken liknar sågen som man bärgade tillsammans med Kim Walls kroppsdelar.

Man har därmed bevisat att Madsen hade förberett styckningen av Kims kropp flera timmar innan Kim Wall hade ankommit till ubåten

Dagens sista vittne är en kvinna som hade blivit bjuden av Peter Madsen på en åktur i ubåten den 8 Augusti, alltså två dagar innan Journalisten Kim Wall dog. 

Kvinnan hade fått ett sms från Madsen.  "Har du lust till en tur i ubåten under helgen" stod det i meddelandet från Peter Madsen.

Kvinnan undrade inte över meddelandet men åklagaren anser att Madsen hade försökt att bjuda in flera tillfälliga kvinnooffer under perioden då Kim Wall dog i hans ubåt.

Detta konkluderar dagens förhör.
Jag återkommer med mer information senare.

Sköt om er vänner,

Maria


Ingen kommentarer:

Send en kommentar